0218 Weinpavillon Südmole:
Glass shell around a solid core


location
Südmole, Mainzer Hafen
year
2015
activity
Idea competition
client
Zollhafen Mainz GmbH & Co. KG
mit Stadt Mainz
size
75 sqm
budget
--
architect
Muck Petzet Architekten mit MIND Architects Collective
team
Muck Petzet, Jan Dechow, Julia Buschinger
visualisation
YOS.CH


The pavilion offers the infrastructure to improve the utilization of the existing (planned) context. The guests can sit inside the pavilion or on the steps or on the freely ‘roaming’ chairs. The pavilion marks the end of the pier as a luminous and translucent object that can be observed all around. Its roof serves as protection and orientation.

The Pavilion consists of a freely suspended roof under which a wall made of wine bottles divides the different spaces. The roof is supported by a solid core that contains the technical facilities. The greatly cantilevered roof provides good sun protection for the immediate environment of the pavilion. We proposed a free and ‘anarchist’ use of the outdoor space. Similar to French parks, the chairs can be freely moved and grouped. The steps and pavement become benches and chairs while the trees become sunshades. The pavilion and its appropriation are a part of the whole complex of the southern pier.

The wine bottles refer to the use of the wine pavilion as ‘architecture parlante’ while at the same time a useful and poetic sculpture emerges. A reminder of the clandestine atmosphere of bulls-eye panes and dark wine cellars, but also of the warehouses and industrial character of the once lively harbour area. The proposed ‘bottle wall’ ensures that there is no ‘back side’ to the pavilion. The double-sided nature of the design allows for multiple ways to access the core, both from within or directly from the outside.

The implementation of compartments protect solid technical core at high tide. At the same time, the hull of empty bottles will fill up with water, leaving traces of the high water levels that will be revealed when the water recedes. The bottles in the wall can be easily swapped and renewed.

Only three materials are applied: concrete, glass bottles and metal. The solid core with the bar and table are conceived as a continuation of the planned concrete steps for seating, while the glass bottles are part of the ‘use’ of the wine pavilion. The application of metal as ‘bottle-shelving-grid’ and lattice grill or high tide compartment, is intentionally meant to remind of the industrial history of the pier. Thus all the materials are related to the site or to its history. The pavilion does not aspire to be a foreign body, but an inspiring, pleasant and light place that is a part and highlight of the whole arrangement of the new pier.



Imprint:

Muck Petzet Architekten

Architekt BDA Dipl.-Ing. Muck Petzet
Landwehrstrasse 37
D - 80336 Munich
E-mail: sekretariat(at)muck-petzet.com

The architect Muck Petzet is member of
the Bayerische Architektenkammer
(Bavarian Architects Association),
Waisenhausstraße 4, 80637 Munich,
membership no. 172838.

The authorisation to use the professional
title "architect" arises from the inclusion
in the architects′ list of the Bavarian Architects
Association. The architect Dipl.-Ing
Muck Petzet is subject to the legislation
and professional regulation of the Bavarian
Architects′ Law (BayArchG). The text of
the BayArchG can be read on the homepage
of the Bavarian Architects Association
www.byak.de.

All images, photographs, graphics, texts and
other components used in this website are the
property of the authors and photographers.
Use of these photos is only possible after
prior consent from the makers of the pictures
authors. If you have any further questions
about this please do not hesitate to contact us.

Notice of liability: despite our careful checks
we cannot accept any liability for links to third
party content. Exclusively the respective
supplier is responsible for the contents of the
linked sites.



< >> zurück