0250 iCamp:
Competition for a new façade


location
Munich
year
2017
activity
Competition
client
Rohde & Schwarz
size
--
budget
--
architect
Muck Petzet Architekten
team
Muck Petzet, Erik Jurisevič
renderings
Ponnie Images


iCampus: tradition and future / identity and energy

Several buildings will be demolished for the construction of the iCampus: some barracks, but also an interesting concrete hall and a well-preserved and strong - apparently usable and attractive - industrial building.

On the one hand, the history of the industrial site is being erased - on the other hand, the buildings should convey an identity that is linked to the location and its history.

The demolition of the building releases bound 'gray' energy - at the same time, the new buildings should be energy efficient. But they already carry a 'rucksack' of wasted energy into their life cycle.

Our project resolves these programmatic and energetic contradictions as much as possible. For the new facades, material from the demolitions is collected on-site, processed, and rebuilt. This not only saves considerable amounts of transport energy but also reuses the energy bound in the components, at least in part.

At the same time, the re-use of the existing creates real continuity with industrial history and a strong identity of the new.
The distinctive 'rubble parapets' can be experienced and felt from the outside - and from the inside.

The fillings made of demolition material that we propose are all unique and individual - at the same time, they are framed by a strong, organizing structure.
The precast reinforced concrete elements should be made from recycled concrete - if possible in a production facility on site. They have a very high degree of repetition and prefabrication.

The building structure reinterprets the simplicity, logical, robust structure, and spaciousness of industrial buildings. We take up the very positive considerations of RUSIM for the creation of spacious, open office worlds: The basic grid of 4.05 chosen by us fits proportionally to the ceiling height of almost 4 m. The large fixed glazing conveys the generosity that the deep floor plans need.

The facade is simple and intelligent at the same time: A large proportion of fixed glazing, a simple but unusual opening mechanism (lifting parapet window), simple materials (reinforced concrete, rubble, aluminum, glass) - all of this is combined into a low-tech intelligence that works with the TGA can be combined: The side frames can be designed as sound-insulated air inflow openings, the sun protection can be controlled intelligently and depending on the light. Equipped with sensors, the opening sashes can intervene in the TGA control and reduce the energy supply.


All materials should be easily separable and highly recyclable - even if we strive for a long physical and creative lifespan with our architecture and robust construction. Long service life is one of the basic requirements for the sustainability of such projects.

The facade - and thus also the building - can be adapted for different uses, especially in their radical simplicity. We do not propose projections and recesses in the facade, but two-story interior entrance halls - and a roof connecting all three buildings, which is reminiscent of the distinctive delivery roofs of the existing buildings - and enables a weather-protected connection between the buildings and the special uses planned on the ground floor. Instead of prominent incisions, we propose a 'deep' facade throughout. The proportion of openings is around 54%.

The roof landscapes between the distinctive structures made of 'recycling material' are to receive intensive planting areas in addition to the extensive greenery. The theme of the gardens should be conveyed through the thick vegetation, possibly raised beds - but also the shape of the skylights reminiscent of 'glass houses'. In the atria, we can also see plant elements - such as Hanging plants - imagine.

But that's not our job: We want to create an outer shell and an expression for the generous structure of the building that has already been planned. An expression that corresponds to the basic idea of ​​the further development of the Werksviertel: "A contemporary layer is added to the historical memory of the location without forgetting the old. Continuity is understood as a progressive creative process that not only aims at the city that is eventually completed but consciously also cultivated the development process. "



Imprint:

Muck Petzet Architekten

Architekt BDA Dipl.-Ing. Muck Petzet
Landwehrstrasse 37
D - 80336 Munich
E-mail: sekretariat(at)muck-petzet.com

The architect Muck Petzet is member of
the Bayerische Architektenkammer
(Bavarian Architects Association),
Waisenhausstraße 4, 80637 Munich,
membership no. 172838.

The authorisation to use the professional
title "architect" arises from the inclusion
in the architects′ list of the Bavarian Architects
Association. The architect Dipl.-Ing
Muck Petzet is subject to the legislation
and professional regulation of the Bavarian
Architects′ Law (BayArchG). The text of
the BayArchG can be read on the homepage
of the Bavarian Architects Association
www.byak.de.

All images, photographs, graphics, texts and
other components used in this website are the
property of the authors and photographers.
Use of these photos is only possible after
prior consent from the makers of the pictures
authors. If you have any further questions
about this please do not hesitate to contact us.

Notice of liability: despite our careful checks
we cannot accept any liability for links to third
party content. Exclusively the respective
supplier is responsible for the contents of the
linked sites.



< >> zurück