0251 Eichendorff Area:
Development of a new residential quarter


location
Kassel
year
2017
activity
Competition
client
GWG - Gemeinnützige Wohnungsbaugesellschaft mbH
size
--
budget
--
architect
Muck Petzet Architekten
team
Muck Petzet, Erik Jurisevič


Existence and identity / energy and sustainability / affordability and economic model

We see several fundamental contradictions in the competition brief:

- For the construction of the Eichendorff Quarter, the building of the former school is to be demolished: a barely 40 years old, well-preserved and robust, versatile, and generous reinforced concrete structure.
- On one hand, the history of the area is to be erased - on the other hand, the new quarter should convey a special identity.
- The demolition of the building releases a considerable amount of bound 'gray' energy, at the same time the new quarter should be energy-efficient and ecologically exemplary. However, the newly erected buildings on the demolition site already carry a 'big rucksack' of wasted energy into their life cycle.
- The new quarter should offer flexible, unconventionally open floor plans and house typologies. At the same time, 60% of the living space is to be developed in a 'developer model', in which experience has shown that more conventional typologies are created.
- The new living space should be affordable and financially barrier-free. With the demolition of the existing building, valuable financial resources are destroyed, and margins are generated with the developer model, which makes the end product more expensive.

Our project resolves these programmatic, energetic, social, and financial contradictions as much as possible:

The 'Eichendorff' building association

We suggest to keep the existing school building and reduce the structure largely to the shell. These gutting measures would anyway be necessary also in case of the planned demolition.

The gray energy of the existing building is reused, a large part of the energy for material extraction, production, and transport of new components is avoided.

At the same time, the existing structure could create really affordable, innovative, and flexibly usable living space for a new, large house community. Instead of the 'developer model', we propose a 'building community model' that promotes the community of the different residents from the start, and which - like the Zurich 'Kalkbreite' - can function according to its own laws and manage itself. By using the existing building, other economic models are conceivable, such as 'self-fitted apartments' or gradual expansion over a longer period of time - and with different standards for different living situations. The financial and spatial 'accessibility' - and the high quality of life favor an inclusive mix of different types of residents.

At the same time, this community-based living model offers the desired social 'center', overarching uses, and numerous points of contact for encounters and community building that radiates neighborly.

We envision a really innovative community-based building community that combines living, working, and community involvement. The generous supply of open space enables vegetable growing close to the home, the sale and gastronomic offer of its own products. The generous open spaces within the structure make it possible to operate a daycare center, in the sense of an integrated life school, in the middle of residential use. The relatively small 'individual units' have almost the same number of square meters of communal areas.

Within the wide-span concrete structure, small units can be flexibly separated - or interconnected. Very different living models can also be implemented within the units. The spacious, contiguous access areas are enlivened with atriums and special functions - and enable completely barrier-free access to all residential units with just one elevator.

The continued use of what is already there creates continuity with the history of the Eichendorff site and a very special identity. The bulkiness of the existing building leads to unconventional and spacious solutions that would not be affordable for a new building. For example, the ceilings are unusually high with approx.3.70 m - and even offer the option of using them at this height for loft beds, storage space, etc.

By using the existing building mass, which is concentrated in the middle of the property, 100% of the tree population can be preserved - the existing infrastructure and development can simply continue to be used. The existing special buildings and pavilions offer the potential for appropriation and further communal use. Paths, streets, and parking lots can largely continue to be used.

The parking is verifiable via the existing parking spaces. The building community will also share the means of transport in the spirit of sharing. A small part of the savings from the continued use of the stock can be invested in an intelligent booking system for means of transport and infrastructure (e.g. tools, household machines, etc.).

Urban planning

In the existing, very heterogeneous environment, our proposal for large-scale structures based on a uniform directional grid fits in well. A very natural quarter can arise here, in which - in the best sense of the continuation of 'modern' ideals - there is a direct connection between architecture and nature, urban development, and landscape. We deliberately suggest a strong concentration of building masses in order to preserve as much natural space as possible. We consider the eight-story apartment building type to be absolutely compatible at this point. The alignment diagonally to the cardinal points makes it possible to avoid pure north exposure throughout.

Other typologies

In addition to the building community in the former school, we propose a robust and proven type of point house: based on the 'hip-house' of colleagues Atelier Kempe Thill, Rotterdam. In keeping with the currently discussed and propagated 'serial' construction, we deliberately propose to entrust our colleagues with further development of this already proven 'type construction'. This house is designed for the conventional construction of rental apartments with different types of apartments, also for the integration of different residents.

As a further complementary type, we propose a long row of terraced houses with narrow, ultra-compact, 3-story houses.

The school building can be converted in sections - but it should be done in one go. The proposed additions using lightweight wood construction could also be implemented later. The apartment building and the terraced houses can be realized completely independently of the building community.

Infrastructure / Supply / Sustainability

The connection to district heating is probably the cheapest and most sustainable energy supply. Existing lines can continue to be used. With the financial resources saved by continuing to use what is already there, z. For example, a solar system can be built in Spain, which is considerably more efficient than one built on site. In this way, “self-generated” electricity can be obtained from renewable sources. The near-residential production of food in the gardens leads - like the sharing models - to a further strong reduction in the CO2 footprint of the residents of the new quarter.

outside spaces

The tree population remains almost 100%, there is only a small amount of new sealing due to the two new buildings. The existing route relationships are retained. The terraces in front of the school and the parking lot can be used as a marketplace. The open spaces are to be made usable through private, directly allocated, and bookable beds and kitchen gardens - for example in the sense of the Prinzessinnengarten in Berlin. The existing pavilions in the north can be used as a garden restaurant in summer and strengthen the connection to the river.

We think that this Eichendorff quarter would be applauded by nature romantic Eichendorff - at the same time a really future-oriented and sustainable model quarter could emerge - also in line with the 'Documenta Urbana'.



Imprint:

Muck Petzet Architekten

Architekt BDA Dipl.-Ing. Muck Petzet
Landwehrstrasse 37
D - 80336 Munich
E-mail: sekretariat(at)muck-petzet.com

The architect Muck Petzet is member of
the Bayerische Architektenkammer
(Bavarian Architects Association),
Waisenhausstraße 4, 80637 Munich,
membership no. 172838.

The authorisation to use the professional
title "architect" arises from the inclusion
in the architects′ list of the Bavarian Architects
Association. The architect Dipl.-Ing
Muck Petzet is subject to the legislation
and professional regulation of the Bavarian
Architects′ Law (BayArchG). The text of
the BayArchG can be read on the homepage
of the Bavarian Architects Association
www.byak.de.

All images, photographs, graphics, texts and
other components used in this website are the
property of the authors and photographers.
Use of these photos is only possible after
prior consent from the makers of the pictures
authors. If you have any further questions
about this please do not hesitate to contact us.

Notice of liability: despite our careful checks
we cannot accept any liability for links to third
party content. Exclusively the respective
supplier is responsible for the contents of the
linked sites.



< >> zurück