0221 Atrium Houses Studentenstadt
Serial refurbishment of serial structures


location
Studentenwohnanlage Studentenstadt Freimann, Haugruppe 6, Willi-Graf-Str. 3, 5, 7, 80805 München
year
2015 Feasibility Study
2016-2019 Planning and Realization
activity
LPH 1-8
client
Studentenwerk München
size
2,295 sqm BGF
budget
--
architect
Muck Petzet Architekten
team
Muck Petzet, Maximilian Kimmel, Anna Steinkamp
site management/ LPH 6-8
Johannes Geiling GmbH, Johannes Geiling, Michael Dietl, Jens Mühlmann
structural engineer
IB Hoch Beierlein
installations/HVAC
Konrad Huber Ingenieurbüro für Technische
installations/E
VEplan GmbH
fire protection
K33 Brandschutz - Redner Wagner + Partner Architekten PartGmbB
landscape architect
Veronika Richter


The atrium houses in the ‘Studentenstadt’ (student city) Munich were designed and realized by the architect Ernst Maria Lang at the end of the 1960s. The two-story houses, which are grouped in clusters, are good examples of a modest architecture of the late modern era that was enthusiastic about typification and subordinated to user interests. They were realized within the larger context of the student city - and are strongly integrated into the surrounding nature. The houses were still in their unrenovated 'original condition' and were to be completely renovated and made sustainable for a budget well below the cost of building new student dormitories.

As a start, 3 of the 16 houses were to be modernized as examples in order to test standards and floor plan solutions and to determine the best approach for the other buildings.

In addition to the modernization, expansion options should also be examined: The potential analysis of the entire urban development context showed that there is still considerable potential for densification elsewhere in the student city and, in this respect, a densification of the atrium houses - at the sensitive point of the connection to the English Garden would be unwise. Cost analysis also spoke against an increase or a side extension and more in favor of an “inner compression” through the inclusion of the atria and the creation of additional living spaces in the previous side zones. In terms of a search for the smallest possible intervention, the decisions were made in favor of creating the most sustainable standards possible at the lowest possible cost.

The eponymous atrium was mainly used to store old bicycles and shopping trolleys, while the kitchens and common areas were quite small, it was obvious for us to convert the unused atria as new central common areas. The buildings had central sanitary facilities for about 20 residents. According to the requirements of the client, each room should have its own sanitary area in order to achieve a standard comparable to that of new buildings. The implementation of this standard and the necessary renewal of all building systems resulted in a relatively high level of intervention, as the underground pipes also in areas that had no basement had to be replaced. On the facades, too, the client decided to completely renew the shell in terms of energy and technology. Many small simplifications - and the decision to work as close as possible to the existing floor plan made it possible to achieve the target price of around 70% for a comparable new building:

We were able to greatly reduce thermal bridges by cutting off former escape balconies and floor slabs that run out. At the same time, by including the atrium in the new building envelope, the compactness could be increased considerably. The old stairs and many of the apartment doors could be preserved. Nonetheless, not only was a technical state almost comparable to a new building achieved - but a new type of living was created through the conversion of the atria as common rooms: The new atrium houses are designed around these spacious, shared, now 3-story rooms. Additional residential units are now housed in the former sanitary areas and kitchens. In this way - without any external growth - the number of apartments could be increased by 15%. In the partial basement area of ​​House A, additional communal facilities - a laundry room - and a party room were created. But the parties are more likely to take place upstairs in the atriums.

The new - ventilated - facades made of Eternit reflect the 'static' principles of the original facades in their change of direction - without simply copying them. Since the windows had to be renewed, the opportunity was used to enlarge the windows a little - so that the new desks and window sills merge. Even more, than before, the houses form the link between the student city and the park landscape of the English Garden. The houses have stayed the same - and yet they are ready for a new phase of life in the developing student city.



Imprint:

Muck Petzet Architekten

Architekt BDA Dipl.-Ing. Muck Petzet
Landwehrstrasse 37
D - 80336 Munich
E-mail: sekretariat(at)muck-petzet.com

The architect Muck Petzet is member of
the Bayerische Architektenkammer
(Bavarian Architects Association),
Waisenhausstraße 4, 80637 Munich,
membership no. 172838.

The authorisation to use the professional
title "architect" arises from the inclusion
in the architects′ list of the Bavarian Architects
Association. The architect Dipl.-Ing
Muck Petzet is subject to the legislation
and professional regulation of the Bavarian
Architects′ Law (BayArchG). The text of
the BayArchG can be read on the homepage
of the Bavarian Architects Association
www.byak.de.

All images, photographs, graphics, texts and
other components used in this website are the
property of the authors and photographers.
Use of these photos is only possible after
prior consent from the makers of the pictures
authors. If you have any further questions
about this please do not hesitate to contact us.

Notice of liability: despite our careful checks
we cannot accept any liability for links to third
party content. Exclusively the respective
supplier is responsible for the contents of the
linked sites.



< >> zurück